De  verhalenavond in Moerwijk-Oost: een impressie

Ingezonden door: Ahlam Benali

Baat het niet, dan schaadt het niet. Met deze gedachte komen bewoners van Moerwijk-Oost naar de verhalenavond op maandag 28 november op de DS van den Boschschool in Moerwijk. Veel vertrouwen in de overheid en andere instanties hebben ze niet. Woningcorporaties zijn er nog altijd niet in geslaagd om hun huurwoningen goed te isoleren en het is het koud, buiten en binnen. Toch houden zij hoop en vinden zij elkaar steeds weer. Deze keer tijdens de verhalenavond.

Hier zijn bewoners, Movisie en ambtenaren van de gemeente uitgenodigd om verhalen met elkaar te delen. De verhalen worden gebruikt als input voor de buurtagenda 2023. Zo’n agenda brengt de beleving over de buurt van de bewoners en gemeente samen. Ook zorgt-ie voor een gewenste toekomstvisie voor de wijk.

De werkwijze rondom de buurtagenda kan een voorbeeld zijn voor de bestuurders en beleidmakers in het Haagse stadshuis. Bij de buurtagenda werken bewoners, gemeente en andere betrokken deelgenoten samen, en staan zij gelijk aan elkaar. Dat geeft bewoners de plek die zij verdienen én levert beter beleid op. Bewoners weten namelijk heel goed wat zij nodig hebben, daarom kunnen zij het beste aan de knoppen zitten. Zij zijn de kenners die voor een passende beleidsagenda kunnen zorgen.

Urgente gespreksonderwerpen tijdens deze verhalenavond zijn: veiligheid, wonen, opgroeien, vertrouwen, opvoeden en zeggenschap. Dit zijn onderwerpen waar bewoners keer op keer tegenaanlopen.

Vier bewoners lezen met dapperheid en morele kracht hun verhaal voor. De verhalen vertellen hoe het is om in Moerwijk-Oost te wonen. Dit maakt indruk. De boodschap van de bewoners is duidelijk: zij maken zich zorgen over hun wijk. De buurt knokt dagelijks tegen eenzaamheid, criminaliteit en armoede. Maar bewoners zijn zoveel meer dan hun zorgen.

”Eén van de redenen waarom ik mij zo thuis voel in de wijk, is mijn goede vriendin Wendy”, vertelt bewoonster Annemarie emotioneel. Ondanks het feit dat ze zich zorgen maakt over de veiligheid van haar kinderen in de wijk, vindt Annemarie steun bij haar goede vriendin in de buurtkamer op het Heeswijkplein 10.

Ook bewoonster Tamara was op de avond aan het woord. ” Geloven jullie in de liefde op het eerste gezicht? Ik wel! ”, zegt Tamara zelfverzekerd. Hoewel de buren van Tamara het niet breed hebben, kan zij altijd bij ze aankloppen voor een kopje suiker. Tamara koos via Stichting Noodopvang een woning in Moerwijk. Ze stapte uit de tram zestien en liep richting het Heeswijkplein. Op dat moment voelde Tamara de liefde en dacht: “Dit wordt ‘m, hier moet ik zijn!”.

Gedeelde smart is halve smart. Tijdens de verhalenavond is het voelbaar dat bewoners elkaars zorgen dragen en elkaar de hand toereiken. Deze bewoners zijn duidelijk de ervaringsdeskundigen van Moerwijk-Oost, die zich klaar maken voor het nieuwe jaar met een nieuwe buurtagenda. Waarin veiligheid en armoede op nummer één staan. Ondanks de koude, slecht-geïsoleerde woningen, is Moerwijk-Oost een warm kloppend hart.

Bekijk ook de video die van de Verhalenavond is gemaakt.

Over Ahlam Benali

Ahlam is opiniemaker, publicist en ervaringsdeskundige in diabetes, pesten, discriminatie, onrecht en vrouwenrechten. Zij wenst vrijheid voor iedereen en is tegen elk vorm van onrecht, discriminatie en geweld! Ahlam woont in Moerwijk. Volg haar op Linkedin.