Abels technologische tuin is blikvanger

De MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest ligt er nu nog kaal bij omdat de moestuintjes net zijn ingezaaid, maar één tuintje is nog wel helemaal groen. Het gaat om het lapje grond van moestuindeelnemer Abel Wolff. Dankzij slim gebruik van techniek krijgen de planten, ook al is hij er niet, altijd voldoende water.

Aan de rand van zijn moestuintje hangt een insectenhotel dat is uitgerust met een zonnepaneeltje dat is verbonden met een waterpomp in een waterreservoir. Via een slang met gaatjes wordt de tuin bewaterd vanuit het reservoir dat is ingegraven in de tuin. “Dat werkt verbazingwekkend goed. Het gaat mij niet zozeer om het behalen van een grote oogst, maar ik wilde een tuin die zelfregulerend is en er ook leuk uitziet”, legt Abel uit. Hij maakte een cirkel met behulp van stenen waardoor er hoogteverschil ontstaat in de tuin.

“Ik vind het leuk om te experimenteren. Ik liet mij inspireren door Franse terrassen met stenen muren. Dat geeft veel karakter aan het landschap.” Omdat de 29-jarige kunstenaar nog jong is, niet altijd thuis is en werkt, is een ‘zelfredzame’ tuin handig. “Ik ben best chaotisch en daarom wilde ik mijn tuin zoveel mogelijk automatiseren. Bovendien ben ik ook wel eens een paar dagen weg.”

Lees er meer over op Groene Matties


Abel in zijn moestuin
Foto: Suzanne Monnier en Tanja Verkaik