Haags Sportkwartier: “Er wordt de hele morgen gelachen”

Sporten en bewegen is leuk en gezond. En het is dé manier om andere mensen te ontmoeten. Het versterken van die sociale verbinding is belangrijk in Zuidwest. Daarom is een paar jaar geleden het Haags Sportkwartier gestart. En dat werpt z’n vruchten af.

Het Haags Sportkwartier is een succesvol onderdeel van de Regiodeal Zuidwest. ​​​​​​​bij dit project onderzoeken bewoners, buurtcoaches en organisaties samen hoe zij van Zuidwest het actiefste deel van de stad kunnen maken. Het Sportkwartier is ingericht als een ‘Living Lab’, ofwel leren door te doen. Samen met bewoners worden activiteiten opgestart en vervolgens wordt onderzocht wat wel en niet werkt. Als dat nodig worden er dingen aangepast. De Haagse Hogeschool is nauw betrokken bij de activiteiten en doet onderzoek.

Even tijd voor jezelf

In de vier wijken van Zuidwest worden activiteiten aangeboden, maar niet overal dezelfde. In Bouwlust wordt voor verschillende doelgroepen sport aangeboden. In Moerwijk wordt vooral aangesloten op bestaande netwerken en gekeken hoe bewoners kunnen worden gestimuleerd om (meer) te bewegen. Het activiteitenaanbod is gevarieerd en er wordt flink gebruik van gemaakt. Sport en bewegen maakt een verschil in het leven van veel mensen. Bijvoorbeeld voor moeders die in hun eentje de zorg voor hun gezin dragen. Terwijl zij sporten of aan andere activiteiten deelnemen, hebben de kinderen hun eigen sportprogramma. Tijdens de activiteiten van het Haags Sportkwartier hebben de moeders dus even tijd voor zichzelf, dat is prettig én hard nodig.

Mentale en fysiek gezond

Het aanbod van het Haags Sportkwartier is gratis en brengt mensen bij elkaar. Bewoners zitten letterlijk en figuurlijk lekkerder in hun vel. Ze kijken naar elkaar om en zorgen voor elkaar. Kortom: sporten en bewegen is veel meer dan in conditie blijven. “Er wordt de hele morgen gelachen”, vertelt een van de deelnemers. Bekijk de video waarin bewoners van Bouwlust vertellen wat sporten en bewegen hen brengt.

Meer informatie staat op Haags Sportkwartier.