Hengelolaan gekozen tot Liefste Straat van Den Haag

De Hengelolaan in de wijk Morgenstond is gekozen tot Liefste Straat van Den Haag 2021. Gangmakers Geeta en Gerda zorgen ervoor dat niemand zich alleen voelt in hun flat die uitkijkt over het Zuiderpark. De winnaars ontvingen uit handen van zorgwethouder Kavita Parbhudayal een cheque van 1000 euro voor straatactiviteiten plus de eretitel ‘Liefste Straat van Den Haag’.

Circa 150 gangmakers van Lief en Leedstraten in Den Haag mochten zaterdagavond tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater Amare stemmen op de 5 finalisten: Flakkeesestraat/Schouwensestraat (Duindorp), Hengelolaan (Morgenstond), Heliotrooplaan (Loosduinen), Herderslaan (Schilderswijk) en Ellekomstraat (Rustenburg/Oostbroek). Presentator Fred Zuiderwijk stelde alle finalisten voor met een filmpje en een paar pittige vragen.

Ellekomstraat en Heliotrooplaan eindigden op de vierde respectievelijk vijfde plaats en namen een uitgebreid straatfeestpakket in ontvangst, gesponsord door Albert Heijn. Flakkeesestraat/Schouwensestraat werd derde met een straatprijs van 250 euro. Gangmakers Jerry en Alex van de Herderslaan werden tweede met een straatprijs van 500 euro.

Lief en Leedstraten zijn straten waar de buren nog echt naar elkaar omkijken, waar meer aandacht is voor elkaar en waar lief en leed worden gedeeld. Elke Lief en Leedstraat heeft een gangmaker die het Lief en Leedpotje beheert. Het idee voor Lief en Leedstraten is geboren in Rotterdam, nadat een vrouw daar volslagen onopgemerkt 10 jaar lang dood in haar woning had gelegen. Dat nooit weer, vond de omgeving.

Al 300 Lief en Leedstraten

Den Haag telt inmiddels ruim 300 Lief en Leedstraten. “Het is geweldig dat het aantal Lief en Leedstraten in Den Haag zo snel is gegroeid”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid, die met haar actieplan tegen eenzaamheid (‘Met z’n allen niet alleen’) een warm pleitbezorger is van de Lief en Leedstraten. “Corona heeft nog eens benadrukt hoe belangrijk burenhulp is. Onze Lief en Leedstraten zijn daar een prachtig voorbeeld van. En we gaan vrolijk door, want dit jaar worden er nieuwe Lief en Leedstraten opgericht in Laak Centraal, Scheveningen-Dorp, het Oude Centrum en Den Haag ZuidWest”.

Steeds meer straten organiseren ook straatactiviteiten, nu dankzij het opheffen van de coronamaatregelen alles weer mag. Dat gebeurt met bijdragen van Fonds 1818. Ook het Koningin Emmafonds draagt bij aan Lief en Leedstraten in ouderencomplexen, dit jaar voor het eerst.

Ook Lief en Leedstraat worden? Meld je aan op www.liefenleeddenhaag.nl en begin nog deze week met het Lief en Leedpotje van 75 euro.

Gangmakers Geeta en Gerda van de Hengelolaan samen met wethouder Kavita Parbhudaya
Foto: BeeldinZicht/Peter Snaterse