Integrale Leefbaarheidsactie in het Zuiderpark

Op 2 september was er een Integrale Leefbaarheidsactie (ILA) in het Zuiderpark. Deze ILA’s zijn bedacht voor de handhavers zelf, om Zuidwest leefbaar en schoon te houden. “We doen dit voor en door bewoners”.

Tijdens de ILA in het Zuiderpark waren verschillende partners zichtbaar aanwezig om op te treden. Naast handhavers van handhavingsteam Escamp en boswachters waren dit: de wijkagent, politie-surveillance, het AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel), handhavers met veegmachines, groenbeheer, afvalcoaches en partners van ‘Verloot je zooitje’. Ook burgemeester Van Zanen was ook aanwezig om te kijken hoe zo’n ILA in zijn werk gaat.

Handhavers in actie tijdens de ILA op 2 september in het Zuiderpark Handhavers, de organisatoren van de ILA en de burgemeester poseren met elkaar in het Zuiderpark Boswachter tijdens de ILA in het Zuiderpark

De actie ging om 12.30 uur van start en duurde tot 17.00 uur. De hele middag is er samen met alle deelnemers ingezet op allerlei zaken die overlast geven. Zoals fietsen in wandelgebieden, scooters en auto’s op plekken waar die niet horen, loslopende honden, vernieling van de natuur, alcohol, illegaal vissen, stroperij, barbecueën op plekken waar het niet mag en fout parkeren.

Voor en met bewoners
Het organiseren van integrale leefbaarheidsacties is bedacht door de handhavers zelf. Ze vinden met regelmaat plaats in diverse wijken. Volgens Heidie Pols, hoofd van de Handhavingsorganisatie van de gemeente Den Haag, zijn de ILA’s een succes. “De kracht is dat we dit voor en met de wijkbewoners doen. We zijn dagelijks in de wijken aanwezig, maar met deze actie zijn we ook écht voor iedereen zichtbaar en we merken dat wijkbewoners dit waarderen. We kijken naar wat bewoners belangrijk vinden en zij zien dat we ook echt iets met hun meldingen en klachten doen”.