Inclusieve speeltuin Melis Stokepark

Stadsdeel Escamp in Den Haag heeft ervoor gekozen om in het Melis Stokepark een speeltuin zo opnieuw in te richten dat deze voor iedereen toegankelijk is en kinderen aanmoedigt om samen te spelen. Voor zowel kinderen met als zonder een beperking is het met de nieuwe inrichting mogelijk om samen te komen en samen te spelen, dit heet inclusief spelen. De vorige inrichting van de speelplaats was ook bedoeld voor het inclusief spelen, maar voldeed niet meer aan de hedendaagse verwachtingen.

Inclusief spelen

In een inclusieve leefomgeving is het belangrijk dat iedereen, van jongs af aan, kan meedoen in de maatschappij. Kinderen, met of zonder beperking, moeten samen kunnen spelen en bewegen met hun vriendjes. Want samen spelen & bewegen is voor iedereen en belangrijk voor de sociale contacten en leefbaarheid in een wijk. Daarom is het van belang dat speelplekken zo worden ingericht dat álle kinderen zich hier welkom voelen en dat iedereen hier terecht kan om te spelen. Gelukkig worden steeds meer speelplekken zo ingericht dat deze een brede doelgroep aanspreekt en ook uitdaging biedt voor kinderen met een beperking.


“De speeltoestellen die in 2010 waren geplaatst waren op zich best aardig, een deel van de ondergrond van de speelplaats was voorzien van zand, en voor kinderen en begeleidsters, die afhankelijk zijn van hulpmiddelen lastiger bereikbaar. We hebben de locatie aangepast en hebben de nieuwe speelelementen hierop laten aansluiten. We leggen bij de herinrichting niet de nadruk op het wel of niet hebben van een beperking. Het samen kunnen spelen voor alle kinderen, daar gaat het om.” Nisha Soekhai, speelbeheer Stadsdeel Escamp

Speelelementen

Bij de inrichting van de speeltuin in het Melis Stokepark is, gekozen voor een groot multifunctioneel klim- en klautertoestel wat ook toegankelijk is met een rolstoel en waar veel speelwaarde in zit d.m.v. bord- en voelspellen. Maar ook elders op de speelplek zijn diverse toestellen die samen spelen aansporen. Kinderen kunnen klimmen en klauteren, rennen, rijden en glijden. Wil je een fijne rondreis maken? Neem dan plaats in de draaitoestel, die toegankelijk is voor kinderen met en zonder hulpmiddelen en laat je meevoeren. Melis Stokepark heeft nu zelfs een wip waar je overeen kunt sjeezen met een rolstoel. Wil je toch liever schommelen of duikelen dan is daar ook de mogelijkheid voor op één van de vele schommels en duikeltoestellen. Zo vindt ieder zijn of haar uitdaging en spel. Melis Stokepark voldoet aan de speelwensen van de tijd van nu, en is uitnodigend voor alle kinderen van Stadsdeel Escamp. Samen spelen voor iedereen!

Niet alleen speeltoestellen

Bij inclusief spelen denkt men vaak alleen aan speeltoestellen, vaak is het ook zo dat het succes van een speelplek wordt bepaald door de speeltoestellen die spannend en uitdagend genoeg moeten zijn en uitnodigend voor ieder kind. Een duidelijk aanwezige eyecatcher is belangrijk voor een speelplek en draagt bij aan de belevingservaring. Echter ook de omlijsting als de ondergronden, paden en overgangen van paden naar speelgedeelten, zitmogelijkheden en dergelijke maken een speelplek tot een succes. Kinderen en hun begeleiders moeten zich met name welkom voelen op deze plek.

 

Fotografie: Henriëtte Guest
Wethouder Kavita Parbhudayal opende samen met kinderen uit de wijk in het Melis Stokepark, de eerste inclusieve samenspeelplaats van Escamp.