Jaz’Elle is de stem van Den Haag Zuidwest

De 14-jarige rapster Jaz’Elle Fleur heeft op initiatief van muziekcentrum Musicon een song opgenomen over Den Haag Zuidwest. De opname is onderdeel van het Regiodealproject Zuidwest vertelt z’n verhaal.

Tekst: Gerard van den IJssel

Ondanks haar jonge leeftijd draait Jaz’Elle al wat jaartjes mee in de Haagse rapscene. Als elfjarige werd ze ontdekt door de bekende Haagse rappers Umit C. en Mekki. Een jaar later mocht ze optreden voor Koningin Máxima tijdens het Kerst Muziek Gala van de stichting Méér Muziek in de Klas.

Straatinterviews

Daar maakte het jonge talent zoveel indruk dat muziekcentrum Musicon haar vroeg voor het Regiodealproject Zuidwest vertelt z’n verhaal.  Directeur Daan van der Bruggen: “In het kader van de Regiodeal hebben we voor de gemeente twee projecten opgezet waarbij we met jongeren op zoek gingen naar bijzondere verhalen in de wijken.” Zo maakten jonge rappers samen met oude Indorockers een nieuwe song en ging Jaz’Elle voor haar project twee dagen lang de straat op om van buurtbewoners te horen wat zij van hun buurt vinden. De straatinterviews zijn verwerkt in de videoclip van het nummer ‘Den Haag Zuidwest’, die werd gemaakt door Detlef Villerius. “Jaz’Elle is daarmee echt de stem van Zuidwest geworden”, zegt Van der Bruggen.

Veel onvrede

“De wijk gaat niet vooruit, maar achteruit”, “deze wijk is een beetje verpauperd” en “vroeger had je gezelligheid en hadden mensen wat voor elkaar over. Dat heb je nou niet meer.” Het zijn maar enkele van de reacties van buurtbewoners in hun interviewtjes met Jaz’Elle. “Vooral mensen die al heel lang in Zuidwest wonen, zeggen dat soort dingen”, concludeert zij. “Ze vinden dat de wijk veel te veel is veranderd. En het lijkt soms wel of ze de moed hebben opgegeven.” Ook over de rol van de gemeente en de politiek hoorde de rapster veel onvrede. “Veel mensen zeiden dat de gemeente niet naar ze luistert. Maar als ik dan vroeg of ze het hebben geprobeerd, bleek dat niet zo te zijn. ‘Dat heeft toch geen zin’, zeggen ze dan.”

“Alleen maar klagen is jammer, want we doen dit met z’n allen”

In haar eigen teksten voor de rapsong, op muziek gezet door producer Shafique Roman, probeert Jaz’Elle daar een positiever geluid tegenover te zetten. “De eerste stap begint echt wel bij jezelf”, rapt ze bijvoorbeeld. “Start vandaag want ergens moet een begin komen. Alleen maar klagen dat is jammer, want we doen dit met z’n allen.” En wat verder in de song: “Ik weet niet wat je verwacht, ik weet niet hoe het nou zit, maar als we nu niets doen dan gaat het helemaal mis. Toon je inzet en leef bewust, wees gerust want het wordt beter, maar zeg me heeft het nut wanneer je kansen niet benut.” De eindconclusie, en daarmee het refrein van de song, vat het mooi samen. “Veel gezien en meegemaakt, al voelt het soms niet juist, maar het maakt niet uit waar ik ook ga, want niets voelt zoals thuis.”

Criminologie 

“Als mensen iets willen veranderen, moeten ze daar wel echt voor gaan”, zegt Jaz’Elle. “Geef niet op! Blijf aan de bel trekken. Ik hoop dat andere jongeren die de clip zien daar ook de motivatie uit halen om op te staan voor hun plekkie, hun thuis. Dat ze niet bij de pakken gaan neerzitten, maar initiatief blijven tonen.” De komende tijd zal Jaz’Elle wat minder tijd aan de muziek besteden. “Ik moet nu echt focussen op school. Ik wil criminologie of rechten gaan studeren, dus ik moet zorgen dat ik op het juiste schoolniveau kom. Daar ga ik nu alles voor doen.”

De videoclip van Jaz’Elle is onder meer te zien op het YouTube-kanaal van Musicon.

Bron: de Posthoorn