Mens en Tuin wint prijs met monsterpompoen

De allergrootste pompoen van Den Haag weegt ruim zeventig kilo. Zorgtuin Mens en Tuin uit Moerwijk sleepte zaterdag de eerste prijs in de wacht in de categorie grootste pompoen van de Pompoenchallenge van groen initiatief Groene Matties. “Het is een monster”, zegt Anita van Bree van Mens en Tuin. “De pompoen was bijna niet te tillen.”

Tijdens het Oogstfeest in de MengelMoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef in Den Haag Zuidwest vielen diverse pompoenkwekers uit het stadsdeel in de prijzen. Ook overhandigde wethouder Martijn Balster ruim tweehonderd pompoenen aan Kies! Sociale Supermarkt. “Deze buurttuin heeft de bewoners onderling verbonden”, zegt wethouder Martijn Balster. “Bewonderenswaardig dat een deel van de pompoenoogst vervolgens naar de armste wijkbewoners gaat. Het laat zien hoe solidair de Zuidwesters zijn. Daar ben ik heel trots op.” Een groot deel van deze pompoenen werd geteeld in het Zuiderpark in Eetbaar Park, in buurttuinen in Den Haag Zuidwest of bij mensen thuis.

Slangvormige fleskalebas en smakelijke pompoensnack
Een vakkundige jury die bestond uit Rien Schilperoord van Hoeksche Pompoenen, stadslandbouwer Natasja Koendjbiharie en Aicha El Kadiri (Aishel Coöperatie en buurthuiskamer Anna’s Gedoe) koos de winnaars in de categorieën de grootste, mooiste, meest unieke pompoen en het lekkerste vegetarische pompoengerecht. Bewoners van Den Haag Zuidwest, buurttuinen en scholen uit Zuidwest deden mee aan de Pompoenchallenge. “De grootste sprak voor zich”, zegt El Kadiri wijzend naar de kruiwagen met monsterpompoen. De mooiste pompoen werd gekweekt door Abied Guman van de MengelMoestuin. “Een bijzonder exemplaar vanwege de meerdere kleuren en de waslaag”, legde jurylid Rien uit. Een groene fleskalebas, een slangachtige pompoen van zo’n vijftig centimeter, van bewoner Tuyet, die zij opkweekte in de vensterbank, viel in de prijzen als meest unieke pompoen. Het lekkerste vegetarische pompoengerecht was een pompoenmousse. De publieksprijs ging naar Sara Achmed die een Turks pompoensnackje serveerde met slagroom, walnoot, suiker en kaneel. “Dat had ik echt niet verwacht”, zegt zij. Alle winnaars gingen met een geldbedrag van 50 euro naar huis.

Grote belangstelling voor Oogstfeest
Meer dan honderd mensen kwamen af op het Oogstfeest waar tal van activiteiten plaatsvonden. De Kleine Chefs uit Moerwijk bakten pompoenpannenkoeken, kinderen konden letterlijk de boom in met de Haagse Boomtoppers of hard fietsen om een pompoensmoothie te maken. Op de muziek van Metsäkukkia gooiden bewoners de heupen los. “Het was een fantastische dag”, zegt projectleider Suzanne Monnier van Groene Matties. “Verrassend hoeveel bijzondere pompoenen er voorbij zijn gekomen.”

Fotografie: Bart van Vliet