Winnaars Pompoenchallenge bekendgemaakt tijdens Oogstfeest

Wie heeft de grootste, mooiste, meest unieke of lekkerste pompoen gekweekt van Den Haag? Op zaterdag 9 oktober worden de winnaars van de Pompoenchallenge van groen initiatief Groene Matties vanaf 15.30 uur bekendgemaakt tijdens het Oogstfeest in de Mengelmoestuin in Den Haag Zuidwest. Ook worden er zo’n tweehonderdvijftig pompoenen uitgereikt aan de Kies! Sociale Supermarkt, een initiatief van Voedselbank Haaglanden en STEK (stichting voor stad en kerk).

De Mengelmoestuin gelegen in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef is het kloppend hart van de activiteiten die tijdens het Oogstfeest plaatsvinden tussen 14.00 en 18.00 uur. Sinds begin maart bestieren vijfentwintig deelnemers onder begeleiding hun eigen moestuin, een pompoenveld en een gemeenschappelijke moestuin.

Bewoners, buurttuinen en scholen uit Zuidwest hebben meegedaan aan de Pompoenchallenge en krijgen tijdens het Oogstfeest te horen van een deskundige jury of hun pompoen in de prijzen is gevallen. De winnaar van iedere categorie wint een bedrag van 50 euro. “Ik ben heel benieuwd naar de pompoenen die we te zien krijgen. Het was een moeilijk moestuinjaar vanwege de kou en de grote hoeveelheid slakken”, zegt projectleider Suzanne Monnier van Groene Matties. Toch lijken alle inspanningen van de wedstrijddeelnemers hun vruchten af te werpen. “De reuzenpompoen in de Mengelmoestuin heeft al een behoorlijk formaat en is niet te tillen.”

Pompoenen voor Voedselbank
Speciaal voor Kies! Sociale Supermarkt zijn op verschillende plekken in Den Haag Zuidwest pompoenen gekweekt. Al deze pompoenen, ongeveer tweehonderdvijftig stuks in totaal, worden door wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn) om 15.00 uur op feestelijke wijze overhandigd aan afgevaardigden van Kies! Sociale Supermarkt die de pompoenen verstrekken aan hun cliënten.

Van pompoensmoothies tot boomklimmen
Tijdens het Oogstfeest is er ook een loterij, een workshop pompoencarving, een pannenkoekenfiets, acrobatiek en schmink voor de kinderen. Natuurlijk kan er worden geproefd van het lekkerste (vegetarische) pompoengerecht of een pompoensmoothie. Onder begeleiding van de Haagse Boomtoppers kunnen kinderen een boom beklimmen. Tot slot is er muziek van Metsäkukkia.

Later dit najaar wordt de buurt nog groener met het aanplanten van vijf fruitbomen die en plekje krijgen aan de Riddersdreef.