Premier Rutte bezoekt Zuidwest

Minister-president Mark Rutte heeft gisteren een werkbezoek gebracht aan Den Haag Zuidwest. Samen met Tweede Kamerlid Inge van Dijk bezocht hij de Bibliotheek Escamp en de Buurtkamer Vrederust. In gesprek met bewoners en professionals hoorde Rutte hoe belangrijk het is om samen hard te blijven werken aan Zuidwest.

Onmisbaar werk

In de bibliotheek kreeg de premier een rondleiding en uitleg over het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek (zie Bibliotheek Escamp | Informatiepunt (hetinformatiepunt.nl). Hier kunnen bewoners terecht met vragen over digitale zaken en hulp krijgen bij bijvoorbeeld het digitaal aanvragen van zorg. Bewoners kunnen er ook cursussen volgen om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen.

Rutte ging in gesprek met bewoners, medewerkers en vrijwilligers van het IDO en was enthousiast: “Iedereen kan hier binnenlopen met een vraag en een echt mens neemt je bij de hand. De medewerkers en vrijwilligers hier staan klaar voor iedereen en doen onmisbaar werk.”

Foto: Arnoud Roelofsz

 

Blijven investeren in Zuidwest

Rutte bezocht ook de Buurtkamer Vrederust. Hier werd hij ontvangen door bewoner en ondernemer Rachid el Menhali. “We hebben gesproken over het belang van duurzame investeringen in Zuidwest. Laagdrempelige voorzieningen, zoals buurtkamers, vervullen een essentiële rol voor bewoners én overheid,” aldus El Menhali, “Deze plekken zijn en blijven de komende jaren hard nodig.”

In de Buurtkamer Vrederust ontmoeten bewoners elkaar en kunnen ze er terecht met hun vragen en zorgen. Bijvoorbeeld over brieven die ze ontvangen of het aanvragen van subsidies. Bewoners helpen elkaar of ze krijgen hulp van professionals. Daarmee is de buurtkamer een belangrijke ontmoetingsplek waar mogelijke problemen tijdig kunnen worden gesignaleerd.

“Hij was erg onder de indruk van de betrokkenheid van de bewoners in Zuidwest, maar maakt zich ook zorgen over de complexiteit van de problemen in de wijk,“ vertelt El Menhali, ”Ik heb hem gezegd: juist daarom moet je nú investeren. Zo voorkom je op langere termijn nog grotere problemen en hogere kosten.”

Tweede van links op de foto: Rachid el Menhali