Slimme sensoren in restafvalcontainers

De gemeente is in Escamp gestart met het plaatsen van sensoren in alle restafvalcontainers in Den Haag. De sensoren houden bij hoe vol een container zit, zodat deze op het juiste moment geleegd kan worden.

Effectiever containers legen
Dankzij de nieuwe sensoren hebben de medewerkers van de Haagse Milieu Services (HMS) beter inzicht wanneer een container bijna vol is en geleegd moet worden. Hierdoor kunnen zij precies zien op welke plekken zij in actie moeten komen. De sensoren in de containers zijn gekoppeld aan de routeplanning van de vuilniswagens. In plaats van vaste inzamelroutes op vaste dagen rijdt de HMS straks alleen wanneer dat nodig is. Snel vullende containers worden vaker geleegd, en containers die minder snel vollopen juist minder vaak. Zo worden volle containers zoveel mogelijk voorkomen en worden er geen onnodige ritjes gemaakt met de vuilniswagen.

Planning
In november zijn de eerste sensoren in 1.000 restafvalcontainers getest. Vanaf 25 januari 2021 is gestart met de invoering van het nieuwe systeem. Alle containers in Segbroek en Centrum zijn inmiddels voorzien van sensoren. Nu is stadsdeel Escamp aan de beurt, daarna volgen Laak, Loosduinen, Scheveningen, Haagse Hout en Leidschenveen Ypenburg. Naar verwachting worden in december 2021 alle 6.700 restafvalcontainers geleegd op basis van de informatie uit de sensoren. Meer weten over de sensoren?

Artikel
Lees ook het artikel ‘Slim, sensoren in afvalcontainers!’op Haagse Handen.