Jongeren van jeugdhonk ‘Ons Pandje’ verrast met Zuidwest-speldje 

Tijdens de opening van jeugdhonk ‘Ons Pandje’ in de wijk Vrederust, zijn vijf jongeren verrast met een Zuidwest-speldje. Eren, Marwan, Bilal, Civan en Ibrahim kregen het speldje vanwege hun enthousiasme en betrokkenheid bij jongeren uit de buurt. De jongens, in de leeftijd van 17 tot 22 jaar, staan elk moment van de dag voor anderen klaar.  

Wethouder Martijn Balster: ‘Het belang van een jeugdhonk in de wijk is groot. De jeugd heeft hiermee een plek in de wijk waar ze naartoe kunnen, voor ontmoeting, ontspanning en begeleiding. Denk aan het werken aan je talent, het maken van een CV of huiswerkbegeleiding. Ik vind het geweldig om te zien dat deze vier jongens zich met hart en ziel inzetten voor Ons Pandje. Het nieuwe jeugdhonk is zoals ze zelf zeggen ‘hun leven’. Ze helpen andere jongeren en weten hen ook te motiveren, en dat is precies de kracht die Zuidwest zo hard nodig heeft.’ 

Jongeren die andere jongeren helpen 

Soms zijn er wel 40 jongeren in Ons Pandje aanwezig en dan is Bilal (17) onmisbaar. Als rechterhand van jongerenwerker Omar staat hij voor iedereen klaar. En met zijn raptalent is hij een echte sfeermaker. Marwan (18) wordt ook wel gezien als de leider van de groep. Als hij er is, is iedereen er. In Ons Pandje vrolijkt hij anderen op, maar helpt ook bij problemen. Als beginnend barber staat hij ook klaar om de jongeren een knipbeurt te geven. Civan (17) is een echte inspiratiebron voor de jongeren en een creatief talent. Hij maakt en schrijft eigen teksten en muziek. En dat laat hij vaak horen in Ons Pandje. Eren (20) is vrijwilliger bij stichting Mens In Ontwikkeling (Meion) en erg betrokken bij Ons Pandje. Het maakt niet uit hoeveel jongens er binnen zijn, hij zorgt altijd voor rust en helpt mee als er problemen zijn. Ibrahim (22) loopt al een tijdje mee in Ons Pandje. Zijn hart ligt bij het jongerenwerk, wat ook helemaal past bij zijn studie: sociaal werker op het ROC Mondriaan. Hij is niet alleen betrokken bij het jeugdhonk, maar ook bij Wijkz en de hele buurt. Ibrahim steekt veel energie in de participatie van jongeren, hij vindt het belangrijk dat jongeren meedenken.  

Over Ons Pandje

In de Dreven, Gaarden en Zichten vinden grote gebiedsontwikkelingen plaats om niet alleen betaalbare woningen te bouwen maar ook om het gebied er weer bovenop te helpen en jongeren toekomstperspectief te bieden. Door actieve bewoners zoals de buurtmoeders van Vrederust en verschillende organisaties is aangedrongen op een plek voor de jongeren in Vrederust-Bouwlust. Met partners zoals Wijkz, Meion, Streetsport, het Zuidwestcollege, jongeren en bewoners, de gemeente en Staedion is dit jeugdhonk, Ons Pandje ontstaan. Het programma aanbod in het jeugdhonk is voor een groot deel voor en door jongeren bedacht. 

Zuidwest-speldje 

De gemeente Den Haag reikt een Zuidwest-speldje aan bewoners, vrijwilligers en andere mensen die zich inzetten voor de buurt. Inmiddels hebben 28 Zuidwesters een speldje gekregen.