‘Vrouwen die bouwen’ uit Moerwijk krijgen Zuidwest-speldje

Vijf vrouwen uit Moerwijk kregen op 4 april een Zuidwest-speldje uitgereikt van Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag. Ahlam, Ashana, Jamila, Renate en Wendy kregen het Zuidwest-speldje vanwege hun belangrijke rol in Moerwijk. Samen met Mayura die in 2022 al een speldje kreeg, vormen zij een hechte groep die zichzelf ‘Vrouwen die bouwen’ noemt. De vrouwen zetten zich met hart en ziel in om hun wijk te verbeteren. Ze organiseren bijvoorbeeld activiteiten voor bewoners, maken vlogs over hun wijk en creëren plekken waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Van Zanen: “In Den Haag Zuidwest wonen zoveel betrokken inwoners. Mensen die, vaak zonder op te vallen, heel goed werk doen voor hun buurt en hun medebewoners. Sinds een jaar of twee zetten we deze ‘stille krachten’ op gezette tijden in het zonnetje. Zodat wij kunnen zeggen: dank je wel voor jullie onvermoeibare inzet voor de buurt.”

Vrouwen die bouwen krijgen een Zuidwest-speldje uitgereikt
De ‘vrouwen die bouwen’ met wethouder Martijn Balster (links) en burgemeester Jan van Zanen (midden)

Wie zijn de ‘vrouwen die bouwen’?

We stellen ze voor:

  • Onder de enthousiaste leiding van Renate is de Jan Luykenlaan nummer 119 (buurtkamer de Luyk) uitgegroeid tot een belangrijke ontmoetingsplek in de buurt. Er worden veel activiteiten georganiseerd, van spelletjesavonden tot spreekuur van een budgetcoach. Samen met Ahlam maakte Renate ook een documentaire over Moerwijk, genaamd ‘Mijn Wijk is Rijk’.
  • Ahlam staat bekend als de ‘razende reporter’ van Moerwijk. Ze blogt, vlogt en schrijft verhalen over Moerwijkers. Met een kritische blik schrijft ze over thema’s die in de wijk spelen zoals armoede en discriminatie.
  • In buurtkamer HWP10, gevestigd op het Heeswijkplein, zwaait coördinator Wendy de scepter. Wendy staat bekend om haar enthousiasme, energie en doorzettingsvermogen. Nadat de oude buurtkamer moest stoppen is Wendy vastberaden doorgegaan en nu biedt zij met HWP10 een plek voor mensen die het niet altijd makkelijk hebben.
  • Jamila zet zich in voor de emancipatie van vrouwen uit de buurt. Zij is de drijvende kracht achter de ‘Moerwijk Moeders’ die elke dinsdagochtend samen ontbijten en van wie een deel op vrijdagochtend zwemt. Belangrijk doel is om samen verbeteringen in de wijk tot stand te brengen.
  • Ashana is een paar jaar geleden in het diepe gesprongen bij wijkwinkel Bij Betje, gevestigd aan het Westhovenplein. Ze is begonnen als vrijwilligster en inmiddels is ze coördinator. Onder haar leiding is Bij Betje uitgegroeid tot een levendige plek waar iedereen zich thuis voelt. Een grote groep buurtbewoners luncht er dagelijks en er worden ontbijtjes uitgedeeld aan kwetsbare gezinnen.

Ook Mayura maakt deel uit van het groepje ‘Vrouwen die bouwen’. Zij kreeg in de zomer van 2022 al een Zuidwest-speldje voor haar werk voor buurtkinderen die in armoede leven.

Zuidwest-speldje
De gemeente Den Haag reikt een Zuidwest-speldje aan bewoners, vrijwilligers en andere mensen die zich inzetten voor de buurt. Inmiddels hebben 33 Zuidwest-bewoners een speldje gekregen.