Vrouwen uit Morgenstond richten voormalig verpleeghuis in voor Oekraïense vluchtelingen

We maakten de bedden op zoals we het zelf fijn zouden vinden’

Een leegstaand verpleeghuis klinkt als een geschikte plek voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In het Gulden Huis in Morgenstond wonen er inmiddels negentig. Maar daarvoor moest er wel iets aan het pand gebeuren. Een groep vrouwen uit de wijk stak de handen uit de mouwen.

Het Gulden Huis, op de hoek Melis Stokelaan-Steenhouwersgaarde, stond sinds najaar 2021 leeg. Nu er ruimte nodig is voor Oekraïense vluchtelingen heeft de gemeente afspraken gemaakt met eigenaar Florence. Die stelde een hele vleugel ter beschikking voor negentig mensen – voor een half jaar. “We moesten het gebouw wel technisch nalopen,” vertelt locatiemanager Gertie van Meijel. “Een wasmachineaansluiting maken bijvoorbeeld. Er stond ook nog allerlei meubilair. Florence zou dat afvoeren, maar wij konden eerst kijken wat er nog bruikbaar was.”

Natuurlijk moesten de kamers van Het Gulden Huis worden ingericht voor de nieuwe bewoners. “Ineens stonden hier tien pallets met huisraad, beddengoed en handdoeken, die we in korte tijd moesten verdelen over de kamers,” zegt Van Meijel. “Toen heb ik Najat Lachhab gebeld: we hebben mensen nodig!”

Veel aanmeldingen

Najat Lachhab heeft een groot netwerk in Morgenstond. “Ik woon er zelf, ben er ondernemer en doe vrijwilligerswerk met onder anderen kinderen en vrouwen in de wijk,” somt ze op. “Daardoor weet ik altijd goed bij wie ik moet zijn.” Lachhab deelde de oproep voor vrijwilligers in haar netwerk. Ze hoopte op vier, vijf mensen, maar had binnen de kortste keren wel twintig aanmeldingen van Marokkaanse, Egyptische, Irakese en Hollandse vrouwen uit de wijk. Daarnaast sloten vrijwilligers van STEK (Stad en Kerk) aan.

Eenmaal aan het werk ging het razendsnel. “Eén persoon ging vooruit om het beddengoed over de bedden te verdelen, één maakte de bedden op en één ruimde overgebleven karton en plastic op,” zegt Marc Molenkamp, net als Van Meijel locatiemanager. “Alles was heel goed geregeld”

Thuis voelen

Vrijwilliger Nazihah heeft het werk met plezier gedaan. “Ik vond het een leuk initiatief waar ik graag aan mee wilde doen. Iedereen had zijn eigen taak en het ging als een speer, dat was mooi om mee te maken. We wilden het ook goed doen, je leeft toch met die mensen mee. Het voelde net alsof je ze kende. Ik trof een keer op een bed een kleurcombinatie aan die vloekte. Dat kon natuurlijk niet dus dat hebben we veranderd!” “Eén van de vrijwilligers zei: ik maak de bedden op zoals ik het voor mezelf fijn zou vinden,” vult Lachhab aan. “ “Als vluchtelingen hier komen is het belangrijk dat ze zich thuis voelen,” vindt vrijwilliger Mona. “Je weet niet wat die mensen hebben meegemaakt.”

Plantjes en kruiden

Zoveel vrijwilligers meldden zich aan, dat aan het einde van de eerste dag al zes van de negen etages ingericht waren. Om het helemaal af te maken regelde Florence een plantje voor elke kamer en Tuincentrum Ockenburgh doneerde kruiden voor in de tuin. Vrijwilligers van STEK gingen kringloopwinkels af voor schilderijen. Een Oekraïense vrouw, die niet sliep van de zorgen waar ze terecht zou komen en vast even was komen kijken, liet weten dat ze erg opgelucht was: het is hier zo licht en netjes.

Ook nu het werk gedaan is, willen veel wijkbewoners graag helpen. “In Morgenstond wonen ook veel mensen met een Poolse of Bulgaarse achtergrond,” weet Lachhab. “Er is bijvoorbeeld een groep Poolse dames die sportles krijgt van een Oekraïense lerares en die graag Oekraïense dames ook les wil geven.” Mensen uit de wijk die iets willen doen, melden zich aan bij vrijwilligersorganisatie Socius, die het beheer van het gebouw heeft overgenomen.

Pijnpuntje

Hoe mooi het allemaal ook liep, een pijnpuntje was er wel volgens Lachhab. “In het begin hoorde je vaak de vraag waarom er voor Oekraïense vluchtelingen zo veel meer gebeurt dan voor bijvoorbeeld Syrische. In het nieuws zei iemand dan soms: ‘ja, maar déze mensen lijken op ons.’ Oekraïners lijken niet op Marokkanen, maar we helpen toch. Dit zijn mensen in nood, dan denk je er niet aan of iemand op je lijkt of niet.”

· Ook ideeën om te helpen bij Het Gulden Huis? Neem contact op met Socius